ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Το Καθαριστήριο ακολουθεί πάντοτε τις οδηγίες που αναφέρονται στην ετικέτα που έχει το ρούχο. Αν το ρούχο ή τμήμα του δεν αντέξει στον τρόπο καθαρισμού που αναγράφεται στην ετικέτα του, αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο κατασκευαστής.

Αν το ρούχο δεν έχει ετικέτα με οδηγίες καθαρισμού του, τότε θεωρείται ότι ενδείκνυται στεγνό καθάρισμα με τα συνηθισμένα υγρά καθαρισμού, όπως αυτά έχουν εγκριθεί από το Ελληνικό κράτος.

Τα διάφορα πρόσθετα υλικά που υπάρχουν στα ρούχα (κουμπιά, εγγραφές, πούλιες, πλαστικά διακοσμητικά, βάτες κ.λπ.) μπορεί λόγω κακής ποιότητας να προκαλέσουν προβλήματα στον καθαρισμό τους. Καλύτερα να συνεννοείστε με το καθαριστήριο πριν τα παραδώσετε.

Τα ρούχα που αποτελούν σύνολο (σακάκι - παντελόνι από κουστούμι, φούστα - σακάκι από ταγιέρ, κ.λπ.) είναι απαραίτητο να δίνονται μαζί για καθάρισμα, έστω και αν δεν έχουν λερωθεί το ίδιο. Ο μεμονωμένος καθαρισμός κάποιου, μπορεί να δημιουργήσει διαφορές στην απόχρωση.

Μια κατηγορία ενδυμάτων που χρειάζεται ειδική μεταχείριση είναι τα δερμάτινα. Εμπιστευτείτε τους επαγγελματίες καθαριστές και αποφύγετε ενέργειες που μπορεί να τα καταστρέψουν.

Μερικές άλλες κατηγορίες ρούχων και λευκών ειδών όπως κουρτίνες, παπλώματα, πουπουλένια μπουφάν κ.λπ., απαιτούν μηχανολογικό εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών. Ο σωστός καθαρισμός τους από τα επαγγελματικά μηχανήματα του καθαριστηρίου θα σας κοστίσει φθηνότερα και θα τα διατηρήσει για πολύ καιρό.

Το καυσαέριο και η ρύπανση της ατμόσφαιρας αφήνουν πολλά κατάλοιπα που δεν απομακρύνονται με το παραδοσιακό πλύσιμο. Καλό είναι κατά διαστήματα να δίνετε ρούχα που φοράτε συχνά, για στεγνό καθάρισμα.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα ρούχα που αγοράζετε. Δυστυχώς, κυκλοφορούν πολλές φθηνές απομιμήσεις επωνύμων κατασκευαστών. Λόγω της κακής ποιότητας των υφασμάτων ή των πρόσθετων υλικών τους, συχνά δημιουργούνται προβλήματα στον καθαρισμό τους.

Φροντίστε να μην αφήνετε τα ρούχα στο καθαριστήριο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μετά από 30 ημέρες, η παραμονή τους προκαλεί πρόβλημα, τόσο στο καθαριστήριο, όσο και στα ρούχα που πιθανόν να χρειάζονται πάλι καθάρισμα.

Να θυμάστε ότι το καθαριστήριό σας γνωρίζει καλύτερα τον τρόπο καθαρισμού διαφόρων λεκέδων, χωρίς να φθείρει τα ρούχα. Συμβουλευτείτε τους ειδικούς πριν προχωρήσετε σε ενέργειες που μπορεί να βλάψουν ανεπανόρθωτα τα ρούχα σας.

Μην προσπαθείτε να βγάλετε μόνοι σας λεκέδες (κερί, χρώματα, κλπ.) από τα ρούχα. Είναι πολύ απλό για τον ειδικό να τους αφαιρέσει, ενώ αν προσπαθήσετε μόνοι σας πιθανόν να τους κάνετε ανεξίτηλους.

Αποφεύγουμε να παραφορτώσουμε τις ντουλάπες, γιατί έτσι τα ρούχα δεν αερίζονται σωστά δημιουργώντας δυσάρεστες οσμές. Επιπλέον, τα ρούχα πιέζονται δείχνοντας πολυφορεμένα.

Δύο φορές το χρόνο (άνοιξη και φθινόπωρο) καλό είναι να αδειάζουμε τελείως τις ντουλάπες και να καθαρίζουμε το εσωτερικό με ένα βρεγμένο πανί.

Όταν παίρνουμε τα ρούχα από το καθαριστήριο καλό είναι να πετάμε τις πλαστικές σακούλες, καθώς δεν τα αφήνουν να αναπνεύσουν.

Στη συρταριέρα βάζουμε τα εσώρουχα στο πάνω συρτάρι, μαζί με ένα σχεδόν άδειο μπουκάλι από ξεθυμασμένο άρωμα ή ένα υφασμάτινο σακουλάκι με αρωματικό ποτ-πουρί της αρεσκείας σας.

Τα αθλητικά παπούτσια πριν τα αποθηκεύσουμε, ρίχνουμε σε κάθε παπούτσι μπέικιν-πάουντερ όπου το αφήνουμε μια νύχτα και μετά το απορροφάμε με την ηλεκτρική σκούπα.

Για να απαλλαγούμε από το σκόρο δεν κρεμάμε «βρόμικα» ρούχα, φροντίζουμε να τα αερίσουμε και να τα τινάξουμε πριν, όπως επίσης, κρεμάμε σακουλάκια λεβάντας αντί για ναφθαλίνη.

Για να απαλλαγούμε από τη μούχλα, αερίζουμε τακτικά την ντουλάπα μας, χρησιμοποιούμε ένα εξειδικευμένο προϊόν ή πλένουμε τα συρτάρια και το εσωτερικό με αλατόνερο, που έχουμε προσθέσει λευκό ξίδι.

Ελέγχουμε τις τσέπες για τυχόν κέρματα, χαρτομάντιλα κ.τ.λ.

Κατεβάζουμε τα μανίκια από τα πουκάμισα, κλείνουμε τα φερμουάρ προστατεύουμε τυχόν κουμπιά που μπορεί να σπάσουν.

Ελέγχουμε τις προδιαγραφές των ρούχων. Όσα δεν πλένονται με νερό, τα πηγαίνουμε στο στεγνοκαθαριστήριο.

Ξεχωρίζουμε τα ρούχα ανάλογα με την θερμοκρασία πλύσης, το χρωματισμό τους και την σύνθεσή τους (τα σκούρα ρούχα τα πλένουμε από την ανάποδη)

Τα ευαίσθητα τα βάζουμε σε δίχτυ προστασίας.

Επιλέγουμε όσο το δυνατόν πιο οικονομικά και οικολογικά προγράμματα.

Χρησιμοποιούμε την απαραίτητη δόση απορρυπαντικού ή μαλακτικού (όχι υπερβολές)

Επιλέγουμε κατά προτίμηση οικολογικά απορρυπαντικά και μαλακτικά (σκόνη για ανοιχτόχρωμα και υγρό για σκουρόχρωμα)

Τοποθετούμε τόσα ρούχα στο πλυντήριο, όσα επιτρέπει ο κατασκευαστής, έτσι ώστε να αποφεύγουμε ξεθωριάσματα και λεκέδες στα ρούχα από υπολείμματα απορρυπαντικού.

Μετά το τέλος της πλύσης δεν αφήνουμε τα ρούχα στο πλυντήριο. Υπάρχει κίνδυνος να τσαλακωθούν τόσο, ώστε να μην μπορούν να σιδερωθούν καλά και να αρχίσουν να μυρίζουν μούχλα.

Ακολουθούμε τις οδηγίες που αναγράφονται στις οδηγίες των ρούχων και χωρίζουμε τα ρούχα ανάλογα με τις ετικέτες τους.

Ξεκινήστε το σιδέρωμα που απαιτούν την χαμηλότερη θερμοκρασία προχωρώντας στην υψηλότερη.

Μην βάλετε τα ρούχα στην ντουλάπα αμέσως μετά το σιδέρωμα. Είναι καλό να τα αφήνεται για μισή ώρα να στεγνώσουν από την υγρασία που αφήνει το σίδερο.

Σιδερώνεται τα ρούχα λίγο υγρά.

Μην περνάτε το σίδερο πάνω από φερμουάρ ή κουμπιά.

Σιδερώνεται τα ρούχα από την ανάποδη , έτσι αποφεύγονται οι γυαλάδες.

Νάιλον/Ακρυλικά/Μάλλινα: σιδερώστε τα από την ανάποδη με μέτριο σίδερο.

Μεταξωτά: από την καλή με μέτριο σίδερο και νωπά, βαμβακερά: από την καλή με δυνατό σίδερο και νωπά, λινά: απλώστε τα νωπά από την καλή μεριά βάλτε δυνατό σίδερο και μην τα στεγνώσετε τελείως.

Κοτλέ ψεκάστε το προηγουμένως με ατμό κρατώντας το σίδερο πάνω από το ύφασμα και στην συνέχεια ενώ είναι ακόμα νωπό περάστε γρήγορα την παλάμη σας πάνω στις ρίγες ακολουθώντας την φορά του πέλους του.

Για να σιδερώσετε πιέτες στερεώστε τες με συνδετήρες.

Όταν το ατμοσύστημα δημιουργήσει την σωστή πίεση πιέζουμε το διακόπτη με μικρές επαναλαμβανόμενες κινήσεις , η παρατεταμένη πίεση μειώνει την θερμοκρασία απότομα ελαττώνοντας την αποτελεσματικότητα.

Αν το ρούχο είναι λερωμένο, μην το σιδερώσετε αλλά καθαρίστε το ή πλύνετε το πάλι διότι με τον ατμό ο λεκές μπορεί να εξαπλωθεί στις ίνες του υφάσματος και να απομακρύνεται δύσκολα.

Αποφύγετε να εκθέτεται τα ρούχα ιδίως τα χρωματιστά απ’ ευθείας στον ήλιο ή στον δυνατό αέρα.

Τα χρωματιστά και τα σκούρα ρούχα απλώστε τα από την ανάποδη.

Φροντίστε να μην έρχονται σε επαφή ανοιχτόχρωμα με σκούρα ρούχα για την αποφυγή μεταφοράς χρωμάτων.

Καθαρίζεται το πέλμα του σίδερου σας με ένα ειδικό καθαριστικό προϊόν (θα το βρείτε στο κατάστημά μας).

Μετά από κάθε χρήση αφαιρείτε το νερό από το σίδερο.

Φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε αφαλατωμένο νερό πιο μαλακό ή χρησιμοποιώντας ειδικά προϊόντα για να κάνουμε το νερό πιο “μαλακό” (θα τα βρείτε στο κατάστημά μας)

Διατηρούμε τις τρύπες από τις οποίες βγαίνει ο ατμός καθαρές.

Φροντίστε η συσκευή να είναι απολύτως ισορροπημένη και ρυθμισμένη στα «πόδια» της.

Καθαρίζουμε τις εσωτερικές επιφάνειες με ένα απαλό πανί για να μην την γδάρουμε. Όπου φύγει το χρώμα υπάρχει κίνδυνος σκουριάς.

Καθαρίζουμε συχνά το δοχείο απορρυπαντικού και μαλακτικού για να μην πιάσει μούχλα.

Μετά από την πλύση αφήνουμε την πόρτα ανοιχτή για να αποφύγουμε τις μυρωδιές.

Ελέγχουμε συχνά το φίλτρο εισαγωγής και εξαγωγής νερού.

Καθαρίζουμε το λάστιχο της πόρτας με ένα πανί.

Δεν γεμίζουμε τον κάδο ως την κορυφή αφήνουμε κενό χώρο περίπου όσο μια παλάμη με σηκωμένο τον αντίχειρα.

Όταν πλένουμε τα παπούτσια μας καλό είναι να τα βάζουμε μέσα σε μια μαξιλαροθήκη.

Μπορείτε να καθαρίσετε το πλυντήριο με μαγειρική σόδα προσθέτοντας 150 γρ. στην θήκη του απορρυπαντικού και κάνοντας μια πλύση στους 90c.